Titulació: Tècnic/a Superior en Higiene bucodental
Família Professional: Sanitat
Durada: 2.000 hores en dos anys acadèmics
Hores lectives: 1.584h
Hores de pràctiques: 416h
Cicle Formatiu de Grau Superior d’Higiene Bucodental
És competència general d’aquest tècnic promoure la salut de les persones i de la comunitat, programant i desenvolupant activitats preventives i assistencials, com a membre d’un equip de salut bucodental, executant dites activitats mitjançant l’exploració, detecció i registre de l’estat de salut/malaltia bucodental de les persones i organitzant i programant al seu nivell el treball, sota criteris de qualitat, seguretat i optimació de recursos, sota la supervisió corresponent.
Processar la informació generada en la unitat de salut bucodental interpretant informació cientificotècnica, protocols interns de treball i documentació clínica i no clínica identificant les característiques de programes informàtics de gestió de pacients i bases de dades, tipus i models de documents clínics i no clínics i recursos ofimàtics i d’arxiu, elaborant informes i instruccions d’activitats, realitzant els processos de registre, de tramitació de documents, d’arxivament, de control d’existències i de gestió del manteniment d’equips i instrumental, per tal d’organitzar i gestionar la citació de pacients/clients i el pla de manteniment dels equips, l’adquisició i control d’existències i la informació generada en la unitat/gabinet.
Planificar les activitats d’exploració, aplicació de tècniques preventives, preparació de la consulta i assistència al facultatiu, identificant els recursos humans i materials disponibles, determinant les condicions i característiques de les instal·lacions, els equips, instruments i materials necessaris per a cada activitat i les condicions i preparació del pacient/client, organitzant les activitats, el temps i els recursos, per tal de satisfer les necessitats assistencials i l’atenció al client/pacient amb criteris de qualitat. Relacionar-se amb pacients/clients o acompanyants, distingint les característiques, condicions d’autonomia, predisposició i nivell de comprensió, interpretant les necessitats i demandes de benestar, comunicació i relació, comunicant-se de forma eficaç, amable, respectuosa i adaptada a les característiques i necessitats de l’usuari, i al context situacional, per tal d’atendre, informar i contribuir al benestar de pacients o acompanyants.
Explorar la cavitat bucodental identificant les característiques anatòmiques i funcionals, els signes i símptomes d’alteracions o patologies, realitzant tècniques exploratòries, estudis de susceptibilitat a la càries i a malalties periodontals, tècniques per a la detecció de placa, tècniques d’obtenció i revelat d’impressions radiogràfiques, aplicant les mesures de radioprotecció i control de la contaminació establertes, interpretant criteris diagnòstics, normes de seguretat i radioprotecció, normes tècniques de raigs X i els resultats de les tècniques, per tal d’avaluar l’estat de salut bucodental i proposar mesures o intervencions preventives.
Realitzar intervencions bucodentals preventives interpretant els protocols de les tècniques, identificant les característiques i necessitats assistencials dels pacients/clients, seleccionant les tècniques i productes que cal aplicar, utilitzant els equips i instruments amb destresa i segons normes de seguretat i control de la contaminació, per tal de millorar el nivell de salut bucodental de les persones.
Avaluar el nivell de salut bucodental de les persones i la comunitat definint documentació per a l’obtenció i recollida de dades, identificant les característiques socioculturals, sanitàries i els indicadors de patologia bucodental, processant i interpretant la informació recollida, per tal d’adaptar programes preventius de salut bucodental.
Ensenyar i motivar en l’adquisició d’hàbits higiènics i dietètics identificant les característiques del grup de població, adaptant els objectius i les activitats a les característiques del grup i als recursos disponibles, utilitzant recursos informatius orals, escrits i audiovisuals, organitzant activitats i recursos per tal de fomentar la millora de salut bucodental de la comunitat.
Sensibilitzar-se sobre els efectes que les condicions de treball poden produir en la salut personal, col·lectiva i ambiental, amb la finalitat de millorar les condicions de realització del treball utilitzant les mesures correctives i de protecció.
Planificar el procés d’inserció en l’activitat d’equips de salut bucodental, valorant-ne els aspectes organitzatius i econòmics, i identificant els drets i les obligacions que es deriven de les relacions laborals, les capacitats i les actituds requerides, determinant les vies d’inserció possibles i els mitjans adients en cada cas per tal d’integrar-se satisfactòriament en el món laboral.
Incorporar-se al món productiu, adaptant-se a les funcions d’un equip de salut bucodental, de forma responsable i participativa, afrontant les tasques d’organització de la unitat, atenció al pacient/client i prestació de serveis assistencials, preventius i d’educació sanitària amb progressiva autonomia i amb iniciativa, valorant les aptituds i els interessos necessaris en el conjunt de les tasques realitzades, per tal d’integrar-se en el sector de la salut bucodental.
Integrar els diferents processos i funcions que es desenvolupen en un equip de salut bucodental, mitjançant l’anàlisi de la seva contribució i interrelació en l’exploració de la cavitat bucodental i en la realització de tècniques preventives per tal de donar resposta a les necessitats detectades d’un grup de població a partir d’estudis epidemiològics de salut bucodental.
Organitzar i gestionar al seu nivell l’àrea de treball assignada en la unitat/gabinet:
- Organitzar, desenvolupar i gestionar un fitxer de pacients/clients, tenint en compte les diferents necessitats d’atenció i nivell de documentació que s’utilitza.
- Gestionar el pla de manteniment dels equips i maquinària del servei/unitat/gabinet.
- Planificar i gestionar l’emmagatzematge, reposició i adquisició, en el seu àmbit de competència de l’instrumental i material utilitzat en la unitat/servei/gabinet.
- Crear, desenvolupar i mantenir bones relacions amb els pacients/clients reals o potencials.
- Obtenir els informes i resums d’activitats mitjançant el tractament de la informació de la base de dades.
- Interpretar informació cientificotècnica (processos d’anàlisi, de qualitat, manuals de procediments i equips) i adaptar procediments, produint informació oral o escrita que permeti l’execució de l’activitat amb els nivells de qualitat establerts, optimant els recursos assignats.
- Programar el treball de la unitat/gabinet preveient, assignant o distribuint tasques, equips, recursos o temps d’execució, en el seu àmbit de competència.
Explorar, detectar i enregistrar l’estat de salut/malaltia bucodental de les persones, sota la supervisió del facultatiu:
- Avaluar l’estat de salut/malaltia bucodental de les persones, mitjançant l’exploració física de la cavitat oral.
- Obtenir radiografies dentals, aplicant normes tècniques d’exposició, angulació i criteris de protecció radiològica.
- Avaluar l’estat de salut de les peces dentàries mitjançant tècniques de coloració i il·luminació.
- Avaluar la susceptibilitat a les càries i malaltia periodontal de les persones, mitjançant proves específiques.
Prevenir les malalties bucodentals de les persones mitjançant intervenció directa:
- Esterilitzar l’instrumental i material del gabinet de salut bucodental.
- Obtenir segellats de foses i fissures, ajustant els protocols tècnics a les característiques individuals del pacient/client.
- Aplicar fluorurs tòpics, segons les necessitats de cada pacient/client.
- Eliminar els càlculs dentals i tincions i realitzar poliments, complint els protocols tècnics establerts i ajustant-se a les característiques bucodentals particulars i l’estat de salut general de cada pacient/client.
- Realitzar el poliment d’obturacions, segons els protocols tècnics establerts i les indicacions prescrites.
- Assistir al pacient/client i actuar com a ajudant de l’odontòleg en intervencions assistencials complexes que es realitzin en l’àmbit de la clínica dental.
Avaluar la salut bucodental de les persones i la comunitat mitjançant activitats de vigilància epidemiològica:
- Interpretar i desenvolupar els objectius d’un programa de seguiment epidemiològic de salut bucodental adaptat.
- Definir i planificar les actuacions necessàries per aplicar un programa de seguiment epidemiològic de salut/malaltia bucodental d’un grup de població.
- Identificar i avaluar els indicadors del nivell de salut/malaltia bucodental d’una comunitat.
- Enregistrar les dades obtingudes de l’exploració bucodental i de les enquestes/entrevistes d’un grup de població.
- Descriure els nivells de salut/malaltia bucodental d’una comunitat, analitzant i avaluant els resultats de l’estudi.
Fomentar la salut bucodental de les persones mitjançant activitats d’educació sanitària i promoció de la salut:
- Proporcionar informació, adaptada a altres agents sanitaris i a la comunitat, programant i transmetent coneixements sobre etiopatogènia, prevenció de les malalties bucodentals i salut dental.
- Facilitar la realització dels tractaments d’operatòria bucodental precisos, aplicant tècniques de recolzament psicològic.
- Educar i motivar a les persones en tècniques d’autoexploració i autocura de la seva boca i dents.
- Educar i motivar a les persones en pautes d’alimentació saludables.
- Desenvolupar i impulsar estratègies encaminades a la promoció de la salut d’una comunitat i actuar com a dinamitzador d’activitats de salut dental en col·lectius i grups amb diferents nivells de formació i motivació.
Àmbit professional i de treball
Aquest tècnic exercirà la seva activitat professional en el sector sanitari, en l’àrea d’atenció sanitària i de promoció de la salut, formant part d’equips de salut bucodental, d’equips de salut d’atenció primària o en unitats de promoció de la salut.
Els principals subsectors en els que pot desenvolupar la seva activitat son:
En l’atenció primària i comunitària: unitats de promoció de la salut i unitats de suport d’higiene bucodental.
En l’atenció especialitzada: serveis hospitalaris d’odontoestomatologia i cirurgia maxil·lofacial.
El tècnic en higiene bucodental s’integrarà en un equip de prevenció i atenció sanitària, format per altres tècnics del seu nivell i tècnics de grau mitjà, coordinat i dirigit per un facultatiu.
Aquest tècnic podrà participar en totes les activitats que es realitzin en la seva àrea de treball, inclosa la docència d’altres tècnics i la col·laboració en les activitats d’investigació i control epidemiològic que li siguin assignades.
Àmbit funcional i tecnològic
Aquest tècnic es situa fonamentalment en les funcions d’organització/gestió de la unitat de treball, de prestació de serveis assistencials i preventius, de vigilància epidemiològica i d’educació sanitària.
Principals ocupacions i llocs de treball:
Amb finalitats d’orientació professional, s’enumeren a continuació les ocupacions i els llocs de treball que es poden desenvolupar quan s’adquireixi la competència professional definida en el perfil del títol:
- Higienista dental
- Higienista bucodental
- Tècnic especialista en higiene bucodental
- Educador sanitari
Les persones que superen un Cicle Formatiu de Grau Superior obtenen un títol de tècnic superior, que els permet accedir a:
Cicles de Grau Superior
Els Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) ofereixen una formació sòlida i de qualitat per accedir amb èxit a l’entorn laboral.
Estudis Universitaris
Amb la nota obtinguda amb la realització del CFGS, els alumnes que ho desitgin poden accedir directament a la Universitat o pujar nota a les PAU.
Món laboral
L’objectiu és trobar un lloc de feina relacionat amb els estudis que has realitzat, potenciant el teu talent i capacitats.