Ruta Modernista per Barcelona dels alumnes de 4t d’ESO
Els alumnes de 4t d’ESO han realitzat una ruta modernista per l’Eixample de Barcelona, on han visitat la Pedrera, la Casa Ametller, la Casa Batlló, la Casa Albert Lleó Morera i han acabat al Parc Güell, amb unes bones vistes de la ciutat.
Per tal de fer-nos una idea de tot allò que han après en aquesta sortida per conèixer el patrimoni modernista de la ciutat de Barcelona, els alumnes de 4t d’ESO han fet els seus propis resums que us deixem a continuació.
La major part de l’excursió estava situada al passeig de Gràcia, un dels carrers de l’Eixample. Per això ens van explicar algunes de les raons per les quals es va construir aquest barri. Els ciutadans barcelonins de meitats del s. XIX volien eixamplar la ciutat, ja que les condicions de vida eren pèssimes. Fet que va dur a terme Ildefons Cerdà amb un projecte on l’amplada dels carrers era gran i els edificis baixos perquè pogués entrar la llum per tots els costats. Però avui dia, només queda la quadrícula dels carrers i les illes de cases, ja que la gent es va adonar que com més edificació més diners aconseguien. A aquests nous edificis hi van anar a viure tota la burgesia.
Sobre l’Illa de la Discòrdia…
Després de rebre explicacions sobre l’Eixample de Barcelona, vam baixar dos carrers pel passeig de gràcia per visitar un lloc molt emblemàtic del modernisme català, l’Illa de la Discòrdia.
En arribar-hi vam veure les tres grans cases davant nostre. La guia ens va explicar que aquella zona era coneguda com l’illa de la discòrdia perquè hi competien tres cases dels majors arquitectes modernistes de l’època.
La primera que vam veure va ser la casa Batlló, d’Antoni Gaudí. A primera vista ja podem veure com és una casa molt especial. Presenta moltes de les característiques del modernisme i també es podien veure molts elements naturals; com ara fulles, ossos i calaveres. Una curiositat que vam aprendre la majoria es que la part superior de la casa representa la llegenda de Sant Jordi, ja que les teulades de la façana representen el drac i una xemeneia amb una forma cilíndrica representa la llança.
Després vam veure la casa Ametller, de Puig i Cadafalch. Aquesta casa també era molt curiosa, ja que a la part superior la casa tancava amb una forma de tauleta de xocolata. La guia ens va explicar que això es devia al fet que la família Ametller, la propietària de la casa, eren propietaris d’una empresa molt important de xocolata.
Finalment, no vam poder visitar la casa Lleó i Morera, de Puig i Cadafalch. Encara que la nostra guia ens va explicar que aquesta era la menys espectacular de totes, ja que no tenia cap element que destaqués com a les altres dues construccions, però va remarcar que igualment era una casa modernista espectacular.
Sobre el Park Güell…
En arribar al Park Güell el primer que vam fer va ser dinar, ja que necessitàvem recuperar l’energia perduda.
La guia va començar a l’entrada del park i va seguir just en arribar al que en el seu moment va ser el mercat, tot veient les diferents característiques i curiositats de cadascun d’aquests. Després vam arribar a un dels passeigs del park més característics, ple de columnes semblants excepte d’una, que vam diferenciar amb facilitat. L’última parada la vam fer als balcons, on vam estar una estona gaudint de les vistes de Barcelona.
La visita va acabar allà i vam donar les gràcies a les guies per haver-nos ajudat a entendre el pensament modernista i la manera de treballar d’Antoni Gaudí.
Sobre La Pedrera o Casa Milà…
La Pedrera o la Casa Milà és obra de l’arquitecte Antoni Gaudí. Va ser construïda entre els anys 1906 i 1910 en estil modernista. Està situada a Barcelona al Passeig de Gràcia, a l’Eixample de Barcelona. L’edifici es diu Casa Milà tot i que és conegut com “La Pedrera”, ja que la casa va ser construït amb la pedra picada. La casa va ser construïda per encàrrec de Pere Milà (el propietari).
La Pedrera és un edifici civil on totes les idees de Gaudí es mostren amb una major modernitat. Concebut com un edifici realitzat per la burgesia benestant, intenta procurar per a ella un edifici nou, prou atractiu i modern per a deixar clara la seva primacia econòmica, seguint en això una de les idees claus de l’art modernista: unir art i vida, fer més estètica la vida quotidiana enfront de la vulgaritat en què havia caigut la societat després dels processos deguts a la revolució industrial.
La Pedrera és una escultura gegantina i un dels edificis més imaginatius de la història de l’arquitectura. Plena de sorpreses, com el terrat dels guerrers.
Un altre exemple de genialitat són els patis dels veïns, que tenen voreres i eren aptes per a la circulació. Gaudí donava molta importància a la llum, per la qual cosa a través de patis interiors i les finestres exteriors, aconseguia que totes les habitacions tinguessin llum natural.